Günümüzde teknoloji insanların hayatının birçok alanında ve oldukça da sık kullanılmaktadır. Evimizde, işyerimizde, araçlarımızda ve daha birçok alanda bu teknolojileri sürekli olarak kullanıyoruz. Buna bağlı olarak bu teknolojik cihazları kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı siber güvenlik önlemleri vardır. Bu tür siber saldırılara dikkat edilmediğinde sonuçları çok ağır olabiliyor. İş bu sonuca gelmeden bireysel kullanıcıların da alması gereken güvenlik önlemlerini başlıca şu şekilde açıklayabiliriz;
⦁ Güçlü Şifre Kullanımı: Artık günümüzde 7'den 70'e herkes bir cihaz ile internet ortamına bağlanabiliyor ve işlemlerini halledebiliyor. Ülkemizde de internet kullanım oranı aktif verilere göre %85 olarak kaydedilmiştir. Bu yüzden en basit ve en çok saldırı yapılan konu da şifrelerimizdir. Kullandığımız cihaz yada uygulamalarda güçlü bir şifre kullanmalıyız ki bunu saldırgan veya diğer kişiler kolaylıkla tahmin edip kullanamasın. Güçlü bir şifre içinse şifrelerimizde mutlaka "Büyük-Küçük harf, Rakam, Sembol" değerlerini aynı anda ekleyerek karmaşık şifreler kullanmalıyız. Tabi buna ek olarak şifrelerimizin en az sekiz hane olması da güçlü bir şifre için önemli bir kriterdir. Örneğin sqRTy#na8!9ks gibi bir şifre az önce bahsettiğimiz karmaşık şifre kavramına en uygun örnektir. Özellikle kendimizin yada yakın çevremizin doğum tarihi gibi öznel bilgilerin şifre içerisinde yer almaması da tahmini zorlaştıran faktörlerden birisidir. Ardışık sayı kullanmamak da en az öznel bilgi kullanmamak kadar önemli bir faktördür.
⦁ Biyometrik Kimlik Doğrulama: Kullanabiliyorsak parmak izi veya yüz tanıma gibi biyometrik doğrulamayı kullanmamız bizim açımızdan çok önemlidir. Çünkü bu tarz biyometrik özellikler sadece bize özeldir. Gelişen teknoloji ile yüz analizi ve göz analizi karşımıza çıkmaktadır ve bunları kullanmak bizim yararımıza olacaktır.
⦁ Güncel Yazılım Kullanımı: Bir diğer önemli husus ise kullandığımız sürümün güncelliğidir. Eski bir sürüm kullanıyorsak derhal yeni ve güncel sürüme geçmeliyiz çünkü eski sürümlerde yazılım açığı bulunabiliyor ve bu açık kullanılarak sistemimiz başkaları tarafından ele geçirilebiliyor.
⦁ Antivirüs Yazılımı Kullanımı: Zararlı yazılımlara karşı sistemimizi korumak için en önemli etkenler antivirüs yazılımlarıdır. Bu yazılımlar sistemimizi detaylı bir şekilde tarar ve zararlı yazılımları tespit ederek yok eder. Ayrıca sistemimiz hakkında bize bilgi sunarak almamız gereken tedbirleri söyler. Genellikle bu tür yazılımlar global olarak bütün tehditleri tararlar.
⦁ Uygulamaları ve Programları Güvenilir Kaynaklardan İndirme: Cihazımıza yüklemek istediğimiz program veya uygulamayı güvenilir bir kaynaktan indirdiğimizden emin olmalıyız. Güvenilir olmayan kaynaklar uygulamanın veya programın içerisine kötücül yazılım enjekte edebilir. Ayrıca sadece güvenilir kaynaktan indirmek bile tek başına yeterli olmayabilir. Uygulamalara verdiğimiz izinlere de mutlaka dikkat etmemiz gerekir.
⦁ İnternet ve Ağ Güvenliği: Dikkat etmemiz gereken bu madde bizim gelen giden mesajlarımızın ve bilgilerimizin konumumuza kadar tespit edilmemizi sağlıyor. Bu yüzden bağlandığımız internetin ve ağın halka açık olup olmadığından emin olmalıyız. Halka açık internet kullanımından kaçınmalıyız. VPN (Virtual Private Network) kullanarak halka açık Wi-Fi kullanmamalıyız.
⦁ Veri Yedeklemesi: Her daim verilerimizin bir yedeğinin olması çok önemlidir ve olası bir veri kaybı bizim önemli dosyalarımızın geri dönüşü olmayacak şekilde silinmesine neden olabilir.
⦁ E-posta : Gelen kutumuza düşen e-postalarda ki bağlantılara dikkat etmeliyiz çünkü bu bağlantılar kötü niyetli kişiler tarafından gönderildiyse bizim cihazımıza erişim sağlar.
⦁ İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanımı: İki faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıların sahip oldukları kimliklerini birden fazla giriş yöntemi kullanarak onaylama yöntemidir. Bu yöntem, kullanıcının yalnızca bir faktör (genellikle bir parola veya geçiş kodu) sağladığı tek faktörlü kimlik doğrulamaya bağlı olan kimlik doğrulama yöntemlerinden daha yüksek bir güvenlik düzeyi sağlar.
⦁ Bilinmeyen USB Kullanmaktan Kaçınma: Tanımadığımız yada güvenmediğimiz kişilerin verdiği USB'leri kullanırken mutlaka bir program vesilesiyle tarama işlemini yapmamız gerekmektedir.Veren kişi kötü niyetli olmasa bile başka bir cihazdan o USB’ye zararlı yazılım yada virüs bulaşmış olabilir. Bu da bizim güvenliğimizi tehlikeye sokarak verilerimizin çalınmasına sebebiyet verebilir.
⦁ Online Alışverişlerde Kullanılan Sitelere Dikkat Edilmeli: Alışveriş yaptığımız veya yapacağımız sitenin güvenilir olduğundan emin olmalıyız. Sitenin SSL sertifikasına mutlaka bakmalıyız. Örneğin http ile başlayan web siteleri o sitenin güvenli bir web sitesi olmadığını gösterir fakat https ile başlayan web siteleri o sitenin güvenli olduğunu gösterir. Tabi bu tek başına yeterli bir güvence değildir. Güvenli ödeme yöntemleri kullanmamız gerekir ve 3D ödeme gibi telefon veya e-postamıza gelen tek kullanımlık şifreler ile alışverişimizi tamamlayabiliriz.