Cloud Computing Nedir?
Sunucu,veri depolama, veri tabanları, yazılım, ağ iletişimi ve siber güvenlik gibi hizmetleri internet üzerinden sunulması olarak tanımlanabilir.
Peki Cloud Computing’te Hizmet Türleri Nelerdir?
Public Cloud(Genel Bulut): İnternet üzerinden erişilen bulut teknolojisidir. Hizmet sağlayıcısı tarafından herkese açılır. Bazı hizmetler ücretsiz sunulurken bazı hizmetler ücret karşılığında sunulur. Web tabanlı e-Posta, ofis uygulamaları, depolama, test etme ve geliştirme gibi alanlar örneklenebilir.
Private Cloud(Özel Bulut): Bulut tabanlı kaynakların sadece bir kurum tarafından yönetilmesidir. Erişimi kısıtlı, güvenliği ve gizliliği yüksektir.
Hybrid Cloud(Hibrit Bulut): Public ve Private bulutların birleşiminden ortaya çıkan bulut sistemidir. Kritik işler için private cloud, tedbirlerin düşük tutulabileceği yerlerde public cloud kullanılabilir.
Peki Hizmet Modelleri Nasıldır?
Cloud Computing(Bulut Bilişim) 3 çeşit hizmette modelleniyor.
1)IaaS(Infrastructure as a Service / Hizmet Olarak Altyapı): Kullanıcıların altyapı servislerine internet üzerinden erişilmesini sağlar. En temel bulut hizmetidir. Kullanıma göre ödeme sistemi sayesinde esnek bir yapı sunar.
2)PaaS(Platform as a Service / Hizmet Olarak Platform): Altyapı yönlendirmeye odaklanmadan yazılım uygulamaları oluşturmak, test etmek ve dağıtmak için ortam sağlar.
3)SaaS(Software as a Service / Hizmet Olarak Yazılım): Kullanıcının belirlediği uygulamalara doğrudan internet üzerinden erişebilmesini sağlar. Son kullanıcıların ihtiyaç duyduğu yazılımları sunar. En düşük maliyetli hizmet modeli denebilir.
Avantajları?
Hız, Maliyet Tasarrufu, Hızlı Kurulum, Yüksek kullanılabilir, Anında Güncelleme, Ölçeklendirilebilirlik,
Global Erişim, Hata Toleransı, Sınırsız Depolama, Otomatik Yazılım Entegrasyonu, Esneklik,
Ve en önemlisi grup çalışması: Aynı belge veya proje üzerinde birden fazla kişinin çalışmasına olanak sağlaması.
Fakat Son yıllarda önemi gittikçe artan bir bulut bilişim hizmeti daha var!
SECaaS/SaaS (Security as a Service / Hizmet Olarak Güvenlik)
Siber güvenlik hizmetlerine internet üzerinden erişim mümkün hale gelmiştir. SaaS modeli ile benzer şekilde çalışır. SECaaS modelinde bulunan hizmetler; SIEM as a Service, Web Güvenliği, DLP (Veri Kaybını Önleme), İş Sürekliliği ve Afet Kurtarma(BC/DR veya BCDR) gibi örnekler verebiliriz.
Siz de, dijital güvenliğinizi daha uygun maliyetle yapılandırmak ve kurumunuz bünyesinde 7/24 personel çalıştırmak yerine dışarıdan hizmet alımı metoduyla tam zamanlı güvenliğinizin SECaaS/SaaS (Security as a Service) modelimiz ile sağlanmasını istiyorsanız, risk analizinizin yapılması ve kurumunuza uygun çözümlerimizin sağlanması hakkında bilgi almak adına ElfaNet Bilişim olarak bizlere ulaşabilirsiniz.