DLP – Data Loss\Leak Prevention Nedir?
DLP yani Veri Kaybı Önleme; her ne kadar çok eski bir kavram olmasa da günümüzde hızla artan veri trafiği, buna bağlı bu verilen kaydedildiği ortamların sayısının artması ve savunmasızlığı ve en önemlisi kasıtlı veya kasıtsız insan hatalarıyla bu verilerden kritik veya hassas olanlarının sızması veya sızdırılmasının engellenmesi amacıyla ortaya çıkmış bir kavramdır. Özellikle dünyada yaygınlaşan kişisel verilerin korunmasına yönelik sıkı yaptırımlar ve şirketlerin kritik proje, müşteri verisi veya özsel bilgilerinin sızmasına yönelik bir kontrol protokolü olarak da tanımlayabiliriz.
DLP Nasıl Çalışır?
Temel olarak DLP, network ve uygulama seviyesinde önceden belirlenmiş hassas bilginin kaybına yönelik aktif bir tarama yaparak verinin dışarıya çıkmasını engellemeye yarar. DLP ürünü bir yönetim sunucusuna ve bu sunucudaki ön tanımlı politikaları alarak istemci tarafında tarama yapan araçlara ihtiyaç duymaktadır.
Örnek DLP Kullanım Senaryoları
Örneğin bir kurumda .xls uzantılı yani excel dosyalarının e-posta ile diğer alıcılara, anlık mesajlaşma uygulamalarına, taşınabilir belleklere veya dosya paylaşım sitelerine yüklenmesini engelleyebilir veya daha da kişiselleştirerek örneğin içeriğinde T.C. Kimlik Numarası barındıran herhangi bir excel dosyasını veya diğer dosya türevlerinin yüklenmesini bloklayabilirsiniz. Aynı şekilde bir arge departmanındaki cad veya dwg gibi tasarım dosyalarının yalnızca belirli kişilere veya ortamlara yüklenmesine izin verebilir ve paylaşılan veya engellenen tüm bu dosyaların birer yedeğini DLP yönetim sunucusunda File Shadowing özelliğiyle birer yedeğini tutabilirsiniz. Ayrıca tüm bu trafiği kaynaktan hedef veya hedeflere doğru da takip edebilirsiniz. Ayrıca bazı DLP çözümlerinde kullanıcıların bilgisayarlarında açık olan tüm uygulamalarda veya belirlenmiş bazı uygulamalarda belirli periyotta ekran görüntülerini de DLP yönetim sunucusunda depolayabilirsiniz.
Sonuç olarak DLP yazılımına ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız bu aşamada sizler için hangi verilerin hassas olduğunu belirlemeniz ve sonrasında biz elFAnet Bilişim olarak ne gibi özelliklerle birlikte bu ürünleri kullanmanız gerektiğiyle ilgili bilgi paylaşarak en doğru ürünü konumlandırmanıza yardımcı oluyoruz.