Önceki yazıda farklı network adreslerinin haberleşebilmesi üzerine OSPF protokolünden bahsedilmiştir. Bu yazıda ise Cisco’nun geliştirdiği farklı bir yönlendirme protokolü olan EIGRP’den bahsedilecektir. EIGRP, Cisco’nun özel bir protokolüdür ve diğer ağ ekipmanı üreticileri tarafından genellikle desteklenmez. Öncelikle kısa bir şekilde bu protokolün özelliklerine değinelim.
- Hybrid Protokol: EIGRP, hem distance vector hem de link-state özelliklerini bir arada kullanır.
- Hızlı Konverjans: Değişiklikler hızlı bir şekilde diğer yönlendiricilere iletilir ve güncellemeler hızlıca dağıtılır.
- İleriye Doğru Hata Düzeltme: Ağdaki hatalar otomatik olarak tespit edilir ve düzeltilir.
- Otomatik Topoloji Yedeklemesi: Yedek yollar otomatik olarak bulunur ve ağdaki kesintilere karşı koruma sağlanır.
- Desteklenen Protokoller: IPv4, IPv6 ve farklı protokol aileleriyle uyumludur.
Konfigürasyona packet tracer üzerinden örnekle başlayalım. OSPF konfigürasyonumda kullanılan basit topoloji üzerinden örnekle devam edilecektir.
Önceki yazıda ROAS yapmıştık ve uç cihazlara ardından routerlara ip adresleri vermiştik. Buna göre konfigürasyonumuza adım adım başlayalım.
Henüz Adana kullanıcısıyla Bursa kullanıcısı haberleşemiyorlar. Sebebi ise farklı network adreslerinde olmaları.
Adana Router Konfigürasyonu
Yukarıdaki ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere OSPF’ten farkı Area bilgisinin yazılmamasıdır. Ayrıca EIGRP sayısının aynı olması gerekir. Adana uç cihazının network adresi ve Bursa routerla arasındaki network adresi EIGRP protokolünce tanıtılır.
Bursa Router Konfigürasyonu
Bursa Routerı için de yukarıdaki işlemi yaptıktan sonra ping işleminin başarılı olduğunu görebileceksiniz. Ayrıca OSPF üzerinde yaptığımız passive-interface özelliği ve md5 ile şifrelenmiş metodu da bu protokolde kullanabilirsiniz.
Yazar: Asrın Haktan Şahin