IPv6 (Internet Protocol Version 6)
Bir cihazın internete bağlanabilmesi, ağ üzerinden farklı cihazlarla iletişim kurabilmesi için IP adresine sahip olması gerekiyor. Hali hazırda kullanmakta olduğumuz versiyon 4 protokolünde, 4 oktetli 32 bitlik yapı bize 4.294.967.296 adet IP adresi sağlamasından dolayı zamanla yeterli gelmemeye başlamıştır. 2025 yılında ise yaklaşık 55 milyardan fazla cihazın internete bağlanacağı öngörüsünü düşünürsek, günümüzü kurtaran çözümlerin de yeterli gelmeyeceğini söyleyebiliriz. Günümüzde internet sağlayıcıları, tek bir IP üzerinden internet erişimi sağlaması yani NAT (Network Address Translation) ile aynı ağ içerinde birden fazla cihazın bulunmasına olanak sağlamıştır. NAT’ın kullanılmasında işletim zorluğunu getiren adres dönüştürücü mekanizmalara vardır ve halbuki IPv6 ile bu mekanizmalara olan ihtiyaç kalkacak veya azalacaktır.
IPv6 Adresleme
Unicast, bire bir görüşmelerde kullanılır.
Multicast, çok alıcılı grup adresleridir. Bu gruba dahil olan üyelerin tamamı bu paketi görür. IPv6 broadcast paketleri yerine multicast kullanmıştır. Broadcast’in yaptığı işlemleri multicast yapar ve böylece CPU’dan tasarruf sağlanır.
Anycast, herhangi bir alıcı anlamına gelir. Multicast’e benzer bir yapı vardır. Multicast’den farkı olan sisteme dahil olan anycast adreslerinden sadece birinin gönderilmesidir. Anycast’e dahil olan diğer kullanıcılar gönderilen paketlere ulaşamaz. Sadece en yakın adreste olan alır.
IPv6 Neden İhtiyaç Duyuldu?
Gelişen teknoloji ile daha fazla IP adreslerine ihtiyaç duyulmuştur. IPv4 protokollün yetersiz gelmesi ile IPv6(İnternet Protokolü Versiyon 6), IETF ( Internet Engineering Task Force) tarafından geliştirilmiştir.
Yönlendirici trafiği ve yönlendirilecek olan paket sayısı artması ile birlikte veri işleme hızı; doğru ve hızlı bir şekilde paket yönlendirilmesinin önemi artmıştır.
IPv6 Avantajları
Genişletilmiş adres alanı; En önemli özelliklerinden birisi 128 bitlik genişletilmiş bir adres uzunluğuna sahip olmasıdır. IPv4’e göre daha çok geniş bir adres alanı sunmaktadır. Geniş adres aralığının olması, uçtan uca adresleme yapılabilmektedir. NAT kullanılması IPv6 ile birlikte ortadan kalkmıştır.
Yeni Güvenlik Özellikleri: IPv6 güvenlik konusunda, güvenlik için tanımlanmış ek başlıklar ile yetkilendirme ve şifreleme de yapabilmektedir.
Gelişmiş Servis Kalitesi Özellikleri: IPv6 başlığında bulunan yeni alanlar, trafiğin iyi tanımlanması ve trafiğe göre öncelik sağlanmasına olanak sağlamıştır.
Otomatik Adres Yapılandırılması: IPv6, ağ üzerinde adres atama sunucusu olmadan, ağa bağlı olan arabirimlerin adres edinmelerine sağlar.
Dolaşılabilirlik: Farklı ağlarda olan bir istemcinin ‘gerçek ev adresi’ ile bağlantı sağlayabilmesidir. IPv6 da sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Genişletilebilirlik; IPv6’da zorunlu başlık alanlarının dışında olan, isteğe bağlı olarak kullanılan başlıklardır.