Kali, Linux işletim sisteminin dağıtımına verilen addır. Kali Linux güvenlik denetimi ve penetrasyon için gerekli araçlara sahip bir sistemdir. Debian tabanlı olan bu sistem açık kaynak kodludur. Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran açık kaynak kodlu olma özelliği Kali Linux’ın kullanım amacını belirlemiştir.
Ancak bu dağıtım yeni başlayanların kullanması için uygun değildir. Çünkü sistem kompleks bir yapıda olduğundan herhangi yanlış bir işlemde büyük veri kayıplarına neden olabilir. Kali Linux sadece güvenlik denetimi ya da penetrasyon için kullanılmıyor. Aynı zamanda bilgisayar korsanlarının da çokça tercih ettiği programlardan biridir.
Gelişimi
Kali linux 2013 yılında debian tabanlı olarak geliştirilmiştir. Asıl amacı siber güvenlik olan bu sistem yüzlerce araçla geliştirilerek siber güvenlik uzmanlarına destek olmuştur. En bilinen desteklerinin başında siber güvenlik ve siber saldırı testleri geliyor. Kali kolaylıkla yapılabildiği bu testler ile diğer dağıtıcılardan ayrılır. Zaman geçtikçe bilgisayar korsanları tarafından da kullanılmaya başlandı.
Yetenekleri
Kali Linux işlem kapasitesiyle birçok alanda kullanılabilen bir sistemdir. Siber güvenlik ve saldırı testlerinin yanı sıra şifre kırma testlerinde kullanılıyor. İnternet sitelerinde bulunan zafiyetleri test ediyor.
Bu özellikleri ile bilgisayar korsanları tarafından da çok kez tercih edilmiştir. İnsanların güvenlik şifrelerini kırmada kullanılabilen Kali, kötü emeller için de kullanılır duruma gelmiştir. Herhangi bir kar amacı gütmeyen dağıtım sistemi özgür ve açık kaynak kodlu olduğundan kullanıcı gizliliği kaygısı güdüyor.
Kali Linux Avantajları
Kali Linux birçok açıdan farklı avantajlara sahiptir. Bu avantajlar ise şunlardır:
- Bu dağıtım 600’den fazla penetrasyon aracını içerisinde barındırıyor.
- Ücretsiz olması kullanılmasını çok daha kolay hale getiriyor.
- FHS uyumludur.
- Açık kaynak kodlu olduğundan geliştirilebilir.
- Kablosuz olarak cihaz desteği verebilmektedir.
- Güvenli alanlarda geliştirilmiştir.
- Türkçe ile beraber çoklu dil desteğine sahip olması bir diğer avantajıdır.
- Kişiselleştirilebilir. Özel olarak kullanılabilir.
- GPG imzasına sahip paket ve depolar bulundurur.
Kali’nin bu avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Özellikle yeni başlayanlar için uygun olmayan Kali, basit işlemler için bile kod yazılmasını gerektirir.
Ne yapılması gerektiği bilinmediği takdirde kritik ayarlarda oynamalar yapılabilir. Bu da dağıtımın bozulmasına veya veri kaybına neden olur. Oyunlar için de uygun değildir. Kali Linux yasal olsa dahi art niyetli kişiler tarafından kötü amaçlarla kullanılır.
Bilgisayar korsanlarının elinde suç aracına dönüşür. İnsanların özel bilgilerine veya hesaplarına erişim sağlanabilir. Dağıtımın bu şekilde kullanılması kesinlikle yasa dışıdır.
Kali Linux Araçları
Kali Linux’un içerisinde bulunan araçlar farklı görevlerde kullanılır. Güvenlik, sızma, tarama gibi daha birçok işlemde kullanılan bu araçlar Kali’yi diğer dağıtımlardan farklı kılar. Ayrıca ağ trafiğini izleme, analiz etme, şifre deşifreleri gibi görevlerde de kullanılır. Siber faaliyetler ise bu dağıtımın asıl kullanım amacıdır.