KASPERSKY İLE EXCHANGE MAİL SUNUCU GÜVENLİĞİ
Mail Gateway koruması kadar Exchange ve Linux tabanlı mail sunucularının güvenliği de önemlidir. Son dönemde çıkan Exchange Mail sunucularda çıkan güvenlik açığı ile korumanın önemini daha da iyi anlamış olduk. Bugün sizlere Kaspersky Exchange tarafında neler yapabiliyor? Nereleri koruyabiliyor? Neleri engelleyebiliyor? Sorularını cevaplayıp, Kaspersky Security for Microsoft Exchange Server’ın ne olduğunu anlatacağız.
Sunucu Güvenliği
Resim 1: Sunucu koruması
Sunucu güvenliği kısmı 3 başlık altında toplanmıştır. Bunları sırasıyla açıklamak gerekirse;
Posta kutusu rolü için koruma: Buradaki kısımda posta kutusu gibi davranan bileşenlerin korunmasını gerçekleştiriyoruz. Burada posta kutusu rolü için anti-virüs korumasını açabilir, zararlı bir obje veya korunan bir obje ile karşılaştığında nasıl bir aksiyon alması gerektiğini belirlenebilir. Buna ek olarak koruma olarak mesaj metinleri ve son gelen mesajlar taranabilmektedir.
Hub taşıma rolü için koruma: Bu kısımda Hub taşıma rolü için virüs taraması ayarlarını, tarama sonucunda alınacak aksiyonlarını, etiketleme kısımlarını, ek ve içerik filtrelemesini, aynı tipteki mesajların filtrelenmesini, anti-spam tarama ayarlarını, anti-spam adresleri için beyaz liste oluşturma işlemlerini, anti-spam adresleri için kara liste oluşturma işlemlerini, spam puanlama algılama ayarlarını, anti-spam için gelişmiş ayarlamalar yapabilmekteyiz.
Gelişmiş anti-virüs ayarları: Bu kısımda Kaspersky Security Network’ün kullanımını, ekteki arşivlerin taranması işlemlerini ve ek silinmesi için gerekli olan filtre kurallarını ayarlayabiliyoruz.
Güncellemeler
Resim 2: Güncellemeler
Bu kısımda anti-virüs ve anti-spam modüllerinin veri tabanı güncellemelerini nereden alacağını belirtiyoruz. Kaspersky’nin güncelleme sunucuları ve http, FTP, yerel veya network lokasyonunda yer alan bir dizinden alması gerektiğini ayarlayabilmekteyiz. Çalışma modunu da manuel, aralıklarla, günlük ya da belirtilen günde çalışacak şekilde ayarlıyoruz.
Bildirimler
Resim 3: Bildirimler
Bu kısımda olay bildirimlerini ayarlamakta, kimlerin alacağını belirleyebilmekte ve bildirimler için bir şema oluşturmaktayız. Bildirimlerin gelmesi için bildirim gönderim ayarlamasını yapmanız gerekmektedir.
Yedekleme
Resim 4: Yedekleme
Yedekleme kısmında ise yedek alınacak depolama konumunu belirtebilmekte ve depolama filtrelemesi yapıyoruz.
Raporlama
Resim 5: Raporlama
Raporlama kısmında rapor oluşturma görevlerini oluşturma, rapor oluşturma ve görme işlemlerini yapılabilmektedir. Rapor oluştururken rapor oluşturulacak modülü (Anti-spam, posta kutusu rolü için anti-virüs ve hub taşıma rolü için anti-virüs), detay seviyesini (standart ve detaylı), kimden kime gideceğini, istatistiklere bağlı olarak rapor oluşturma işlemini gerçekleştirebilmekteyiz.
Ayarlar
Resim 6: Ayarlar
Bu kısımda konfigürasyon yönetimi, erişim kontrolünü, Proxy sunucu ayarlarını, KSN ayarlarını ve tanıların ayarlaması yapılmaktadır.
Lisanslama
Resim 7: Lisanslama
Bu kısımda ise lisansımız ile ilgili bilgileri görüntülemekteyiz.
Sunucular
Resim 8: Sunucu Listesi
Burada ise Kaspersky Security for Microsoft Exchange Server yüklü olan sunucuları görebilmekte, ekleyebilmekte ve silebilmekteyiz.
Hazırlayan: Mihail Frolov
Kapak Tasarımı: Mutfak Yapım