Bugünkü makalemizde sizlere Kaspersky’nin mobil cihazları yönetmek için kullandığı Mobile Device Management bileşenini anlatacağız. Sonrasında sizlere makalemizin ilk kısmında IOS kısmını anlatacağız. Keyifli okumalar.
Kaspersky Mobile Device Management Nedir?
Kaspersky Mobile Device Management, Kaspersky’nin mobil cihazları yönetmek için kullandığı bir bileşendir. Kendisi ayrı bir ürün ya da hizmet değildir. Kaspersky Endpoint Security for Business ailesi ile beraber gelen bir özelliktir. Kaspersky Endpoint Security for Business’ın bileşeni olduğu için tıpkı Kaspersky Endpoint Security for Business gibi Kaspersky Security Center yönetim konsolu üzerinden yönetilebilmektedir.
Peki Mobile Device Management’da Neler Yapabilmekteyiz?
Mobile Device Management kısmında yapılabilirliklerimiz çok fazladır. Ve kurulum için gerekli senaryolar da farklıdır. Bunlara sırasıyla örnek vermek gerekirse;
Resim 1: IOS Cihazların kurulumu
Resim 2: Exchange ActiveSync ile yönetim
Resim 3: Android cihazların kurulumu
Yukarıda IOS, Android ve Exchange ActiveSynch ile ilgili kurulum senaryolarını gördünüz. Makalenin bu kısmında IOS Kısmı üzerinde duracağız.
Mobile Device Management IOS Koruma Bileşenleri
Apple’ın uygulama politikalarından dolayı Kaspersky IOS Kısmında uygulama olarak koruma sağlayamamakta. Bunun yerine profil olarak güvenlik sağlayabilmektedir. Sırası ile gitmek gerekirse;
Özellik Kısıtlaması: Bu ayarlamada IOS telefonların uygulamalar ile olan etkileşimine müdahale edebilmekteyiz.
Resim 4: Özellik kısıtlaması
Bu özellik sayesinde kamera kullanımını, FaceTime kullanımını, ekran görüntüleri ve video çekimini, AirDrop kullanımını, iMessage kullanımını, Apple Music kullanımını, cihaz kitliyken sesli görüşme yapmayı, Siri kullanımını, iBooks Store kullanımını, iTunes ve Apple Configuratordan gelen uygulamaların kullanımını, AppStore’dan gelen uygulamaların kullanımını, uygulamaların kaldırılmasını, uygulama içi ödeme yapabilmeyi, iCloud kullanımını ve bunun gibi bir çok özelliği bu kısımda engelleyebilir ya da onay verebilirsiniz.
Uygulama Kısıtlama Ayarları: Bu özellikte ise IOS cihazında olan uygulamalar üzerine kısıtlamalarda bulunuyoruz.
Resim 5: Uygulama kısıtlama ayarları
Burada iTunes Store, haberler, podcastler, oyun merkezi, safari kullanımı ve çerezlerin kabulü ile ilgili ayarlamaları yapmaktayız.
Medya içerik kısıtlaması için ayarlamalar: Bu kısımda ise cihazımız için medya kısıtlamasında bulunabiliyoruz.
Resim 6: Medya içerik kısıtlaması için ayarlamalar
Burada puanlama yapacak sistemin düzgün çalışması için mevcut ülkeyi seçiyoruz. Sonrasında ise içerik bazlı puanlama yapıyoruz.
Web koruması: Bu kısımda Web koruması için ayarlamalar yapmaktayız.
Resim 7: Web koruması
Burada sadece onaylanmış web sitelere girişi onaylayarak ve yetişkinler için olan içerikleri kısıtlayarak 2 farklı şekilde web filtrelemesi yapabilmekteyiz. Ayrıca yasaklı web siteler kısmına web siteleri girerek belirlenen sitelere erişimi de engelleyebilmekteyiz.
Wi-Fi ağı: Bu kısımda ise aşağıda gözüken ayarları yapabilmekteyiz.
Resim 8: Wi-Fi ağı
VPN ağı: Tıpkı Wi-Fi ağı gibi VPN ağları için de ayarlamalarda bulunabilmekteyiz.
Resim 9: VPN ağı
Elektronik Posta Hesabı
Resim 10: Elektronik posta hesabı
IOS için geçerli koruma bileşenleri bu şekildedir. Koruma bileşenlerine ek olarak hesap bağlama işlemleri de mevcuttur. Bağlanabilecek hesap türleri şu şekildedir;
- CalDAV
- CardDAV
- LDAP
- Exchange ActiveSync
- Sertifika
Hazırlayan: Mihail Frolov
Tasarım: Mutfak yapım