OSI (Open Systems Interconnections) Katmanları
İletişim protokolü, ağ üzerindeki cihazlar arasındaki iletişimi sağlanmasında, standart olarak kabul edilen düzendir.
1.Physical Layer (Fiziksel Katman)
Donanım katmanı ve ilk katmandır. Bu katmanda, verilerin kablo üzerinden gelen bilgiyi bit olarak (0 ve 1 olarak) iletilmesini sağlanır. Verileri gönderen tarafta 1 ve 0 ‘ı elektrik sinyallerine dönüştürürken, alıcı tarafta kablodan gelen bu sinyalleri tekrar 1 ve 0’a dönüştürür.
Fiziksel Katmanın İletişim Kuralları; DSL, ISDN, RS-232,802.11a/b/g/n
2.Data Link Layer(Veri Bağlantı Katmanı)
Veri bağlantı katmanı, verinin donanım katmanına ulaşmasını ve kuralların oluşturulmasını sağlar. Ethernet, token ring gibi erişim yöntemleri bu katmanda çalışır. Veriyi, erişim yöntemleri kendi protokollerine uygun bir şekilde iletir. Ağ katmandan gelen veriyi fiziksel katmana iletir. Burada veriler bölünerek frameler (çatılar) oluşturur. Frameler, verileri kontrol ederek gönderilmesini sağlar. Bu işlemlerin büyük çoğunluğu ağ kartı üzerinde olur. Data Link katmanı iki alt bölüme ayrılır. Bunlar; MAC ( Media Access Control ) ve LLC ( Logical Link Control)
MAC; Fiziksel katmanla iletişim kurulmasını sağlar. Fiziksel/donanım adresi olarak da isimlendirilir. Her bir aygıttın kendisine özel bir MAC adresi vardır.
LLC; Mantıksal bir arabirim kullanarak bir üst katmanla iletişimi ve bozulmuş paketlerin tekrar gönderilmesi sağlar. Flow Control, alıcının işleyebileceğinden fazla gelen veriyi kontrol eder engellenmesini sağlar. Akış kontrolünü sağlar.
Veri Bağlantısı Katmanın İletişim Kuralları; Ethernet, Token Ring, FDDI, PPP, ATM, HDCL
3.Network Layer (Ağ Katmanı)
Network katmanı verilerin ağ içerisindeki iletişimini sağlar. Adres bilgisi eklenir ve verilerin iletilmesin en uygun rota çizilir. IP protokolü bu katmanda çalışır. Verilerin kaynak, hedef IP’si, yaşam süresi eklenerek paket oluşturulur. Oluşturulan paketler en uygun rotaya göre gönderilir.
Ağ Katmanın İletişim Kuralları; IP, ICMP, IPsec, ARP, RIP, BGP, IPX
4.Transport Layer (Taşıma Katmanı)
Alt katmanlar ve üst katmanlar arasında mantıksal bir bağlantının kurulmasını sağlar. Üst katmandan gelen veriyi segmente bölerek bir alt katmana iletilmesini sağlar. Alt katmandan gelen veriyi de birleştirip bir üst katmana iletir. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
Taşıma Katmanın İletişim Kuralları; DCCP, SCTP, SPX,TCP, UDP
5.Session Layer (Oturum Katmanı)
Oturum katmanı, birden fazla bilgisayarın aynı anda iletişimin kurduğunda , doğru bilgisayarın ile iletişim kurmasını sağlar. Uygulamalar arasındaki bağlantının kurulması, yönetilmesi ve sonlandırılması bu katmanda olur.
Oturum Katmanın İletişim Kuralları; NetBIOS, SIP, SAP, LDP
6.Presentation Layer (Sunum Katmanı)
Gönderilen verinin, karşı taraf bilgisayar tarafından anlaşılmasını sağlar. Uygulama katmanına verileri gönderir, verinin yapısında düzenleme yapar. Verinin formatı bu katmanda belirlenir.
Sunum Katmanın İletişim Kuralları; ASCII, MIDI, EBCDIC, MPEG
7.Application Layer (Uygulama Katmanı)
Osi katmanlarından uygulama katmanı, son kullanıcıya en yakın olan katmandır. Doğrudan kullanıcıdan bilgi alır ve gelen verileri kullanıcıya götürür. Bu katmanda kullanıcıların gereksinimleri karşılanır. Uygulamaların ağ üzerinde çalışmasın sağlar.
Uygulama Katmanın İletişim Kuralları; HTTP, SMPTP, POP, SNMP, FTP, Telnet