Farklı network adreslerini haberleştirmek üzere OSPF, EIGRP, Rip gibi metodlar kullanılır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanlarından birisi de OSPF metodudur. OSPF kısaca farklı network adreslerinin komşu routerlarına bilgilerini aktardığı ve haberleşmenin sağlandığı bir bağlantı çeşitidir.
Cisco Packet Tracer üzerinde basit ve sade bir anlatım yapılacaktır.
Öncelikle yukarıdaki gibi bir topoloji oluşturalım ve senaryo aynen bu şekilde olsun.
Daha sonra uç cihazların statik ip adreslerini verelim.
Sıradaki adımımız routerların switchlere ve birbirlerine bağlandığı portları açmak. Enable ve Configure terminal içine girdikten sonra aşağıda belirtilen yapılandırmayı yapmanız gerekiyor.
Göründüğü üzere ilgili portun içine girip no sh komutu ile portu açtığımızda state to up yazısını görüyoruz yani portumuz aktifleşmiş oluyor. Aynı ayarı Bursa-Router için de yapmalıyız.
Bursa routerimizin de switche doğru olan portu da açıldığına göre birbirlerine karşı olan portları da siz açın.
Geldik şimdi routerlara ip adresi vermeye. yine ilgili portun içine girip aşağıdaki gibi adresinizi verin.
Aynı işlemleri diğer portlar için de yaptığınızda en son aşağıdaki gibi bir konfigürasyon elde etmeniz gerekiyor.
Configure terminal içindeyseniz do sh run komutuyla veya enable modda iseniz sh run komutuyla portlarınızı görebilirsiniz. Aynı işlemi Bursa routeri için de yaptıysanız bilgisayardan routera ping işleminizin başarılı olması gerekir.
Şimdi geliyoruz OSPF konfigürasyonuna. Görüldüğü üzere iki ayrı network adresinde olan routerlar için bunları birbirleriyle haberleştirecek konfigürasyonumuz OSPF olacaktır.
Configure terminal içindeyken router ospf 1 (buradaki 1 sayısı önemli değildir istenilen sayı verilebilir.) komutunu giriyoruz.
Ardından config-router yazan CLI ekranımızda artık ospf konfigürasyonlarımızı yazmaya başlıyoruz. İlk olarak network adresimizi ve wildcard mask dediğimiz (wildcard mask hesabı: 255.255.255.255 adresinden subnet adresinizi çıkarırsanız wildcard mask bulursunuz) bizim kullandığımız subnet her iki farklı network için de 255.255.255.0 yani /24 adresleme olduğu için wildcard maskımız 0.0.0.255 olacaktır. Network adresimiz ise Adana’da 172.16.1.0 Bursa’da 192.168.1.0 olarak verilecektir. Ardından area bilgisi yazılacaktır. Aşağıda örneğini veriyorum.
Uç cihazlara doğru olan networkten sonra bir de birbirlerine doğru olan network’ü de eklememiz gerekiyor
Bursa routerini de siz gerçekleştirin. Eğer aklınıza takılan bir şey varsa aşağıya bursa routerini de bırakıyorum.
Burada önemli olan Routerlar arası networkün verildiği area bilgisinin aynı olmasıdır. Eğer area 0 yerine farklı bir area değeri verseydiniz aşağıdaki gibi bir hata mesajını fırlatacaktır CLI’mız.
Tüm ayarlarımızı yaptığımıza göre iki şehir arasında farklı network adreslerinde olan son cihaz kullanıcıları birbirlerine ping atabilecektir.
Yazar: Asrın Haktan Şahin