İşletmelerin altyapı sistemlerini oluşturmak için bulut bilişim hizmetlerine ihtiyaç duyuluyor. Hizmet olarak altyapı (IaaS) çözümleri organizasyon içi veri merkezi yönetimini kolaylaştırırken, donanım maliyetlerini azalmasını sağlar. Bulut hizmeti modelleri için en uygun çözümü seçmeye özen gösterebilirsiniz. İşletmelere sundukları çözümler, hizmet olarak yazılım (Saas), Hizmet olarak altyapı (IaaS) ve hizmet olarak platform (Paas) seçeneklerinden oluşuyor. Bu üç sistemin kendilerine özgü farklılıkları ve üstünlük yanları vardır.
Saas (Hizmet Olarak Yazılım)
Hizmet olarak yazılım (SaaS), teknoloji sistemlerini kullanan ve bulut uygulamalara ihtiyaç duyan işletmeler tarafından en yaygın kullanılan bir sistemdir. SaaS bulut uygulamaları, çeşitli uygulamaların kullanıcılara sunulması için interneti kullanıyor. İşletmelere bu sistemin kurulumunu yaparken, web tarayıcısı üzerinden çalışmasını sağlıyor. Bu özelliği sayesinde istemcilerin uygulama indirme ve kurulum yapmalarına gerek bırakmıyor. Web dağıtım model özelliğinden dolayı her bilgisayar kurulum yapılmasını gerektirmiyor. Yazılım yükleme gibi işlemlere gerek duyulmadığı için işletmelere hem zaman kazandırıyor hem de verimliği artırıyor.
SaaS Özellikleri
Bulut sistemleri çözümlerini sunarken, müşterilerinin organizasyon yapısı ve ihtiyaçlarına göre seçenekler sunuyorlar. Hizmet olarak yazılım (SaaS) bulut çözümlerinin özellikleri şunlardır.
- İnternet üzerinden erişilebiliyor,
- Uzak sunucuda barındırılıyor.
- Merkezi olarak yönetiliyor,
- Kullanıcılar, donanım ya da yazılım güncellemelerinden sorumlu değildir.
SaaS uygulamaları, kısa vadeli projeler, e-ticaret işlemlerine başlayan küçük işletmeler, web ve mobil erişime ihtiyaç duyulan uygulamalar için kullanılmaya başlanır.
PaaS (Hizmet Olarak Platform)
Hizmet olarak platform (PaaS) bulut platform hizmetleri, yazılımların bulut bileşenlerine sahip olmasını sağlıyor. Daha çok geliştiricilerin kullanabilecekleri özelleştirilmiş uygulamaların oluşturulmasını sağlayacak çerçeve sunuyor. Ara katman yazılım olarak tanımlanan uygulamalardır. Bulut özelliklerine sahip olduğu için yüksek oranda kullanılabilirlik ve ölçeklenebilir uygulamalar sunuyorlar. PaaS sayesinde, aynı proje üzerinde çalışan birden fazla geliştiricinin iş akışının yönetilmesini kolaylaştırır. Bulut uygulaması olarak kullanılmaya başlandığında sürecin hızını ve esnekliğini artırıyor. Verdikleri hizmetlerle maliyetlerin önemli ölçüde düşmesini de sağlıyor.
PaaS Avantajları
Bulut hizmeti kullanan işletmelerin özelliklerini ve işlevselliğini artırmak için Paas bir bulut sistemi olarak tanımlanıyor. İşletmelerin büyüklükleri ne olursa olsun birçok avantaj sağlıyor.
Bu avantajlar şunlardır;
- Ölçeklenebilir,
- Uygun maliyetli uygulamaların dağıtımı,
- Oldukça kullanışlı olma,
- Geliştiricilerin uygulamaları özelleştirebilmesi,
- İhtiyaç duyulan kodlama miktarını azaltma,
- İşletme sistemleri otomasyonu,
- Modeller arası kolay geçiş,
PaaS kullanmak çoğu zaman büyük faydalar sağlar. Sunucular üzerinde sınırlı güvenlik seçeneklerinizin geliştirilmesini ve veri güvenliğinin oluşturulmasını sağlıyor. Bulut çözüm seçenekleri ile tüm işletmelerin organizasyon yapılarına göre çözümler sunuyorlar.
IaaS Nedir?
İşletmelerde tüm süreçlerin kontrol edilebilir şekilde yönetilebilmesi için bulut hizmet olarak altyapı (IaaS) ihtiyacı ortaya çıkar. IaaS bulut çözümleri, bilgisayar, ağ, sunucular, depolama alanları ve farklı servislerin izlenmesi ve erişimlerin yapılmasını sağlayan self servis olarak tanımlanır. İşletmelerin yüksek maliyetli donanımlar yerine ihtiyaç duyulan kaynakların daha uygun maliyetlere satın alınmasını sağlıyor.
IaaS sistemleri, çalışma zamanı, müşteri uygulamaları, işletim sistemleri, veri yönetimi ve ara katman yazılımları yönetimlerinden sorumlu bulut çözümü olarak kullanılır. IaaS bulut bilişim uygulamalarının da işletmelere çeşitli avantajlar sunmasını sağlıyorlar. Esnek bulut bilişim modelidir ve son derece ölçeklenebilir hizmetler sunulmasını sağlıyor.