SD-WAN NEDİR?
Yazılım tanımlı geniş alan ağı (SD-WAN), şubeler ve veri merkezleri de dahil olmak üzere kurumsal ağları büyük coğrafi mesafelere bağlamak için kullanılan WAN bağlantılarına uygulanan yazılım tanımlı ağ oluşturma (SDN) teknolojisinin spesifik bir uygulamasıdır.SD-WAN , bir geniş alan ağında (WAN) yazılım tanımlı ağ (SDN) için bir kısaltmadır . SD-WAN, ağ donanımını kontrol mekanizmasından ayırarak bir WAN'ın yönetimini ve çalışmasını basitleştirir. Bu kavram, yazılım tanımlı ağın veri merkezi yönetimini ve işletimini iyileştirmek için sanallaştırma teknolojisini nasıl uyguladığına benzer.
SD-WAN'ın temel bir uygulaması, şirketlerin daha düşük maliyetli ve ticari olarak temin edilebilen İnternet erişimini kullanarak daha yüksek performanslı WAN'lar oluşturmasına izin vererek işletmelerin MPLS gibi daha pahalı özel WAN bağlantı teknolojilerini kısmen veya tamamen değiştirmesine olanak sağlamaktır.
NEDEN SD-WAN?
WAN'lar, şirketlerin bilgisayar ağlarını büyük mesafelere genişletmelerine, uzak şubeleri veri merkezlerine ve birbirine bağlamasına ve iş işlevlerini gerçekleştirmek için gerekli uygulamaları ve hizmetleri sunmasına olanak tanır. Bu nedenle büyük mesafelerde yayılma süresi dayattığı fiziksel kısıtlamaları ve (genellikle ulus sınırları aşması) küresel coğrafyaları kapsayacak şekilde birden fazla servis sağlayıcıları entegre etmek ihtiyacı doğurur. WAN’lar bu esnada önemli operasyonel sorunlarla karşı karşıya gelebilir. Ağda tıkanıklık, paket gecikmesi, varyasyon, paket kaybı, hizmet kesintileri, VoIP çağrısı, video konferans, medya akışı gibi modern uygulamalar ve sanallaştırılmış uygulamalar düşük gecikme gerektirir. Özellikle yüksek tanımlı video içeren uygulamalar için bant genişliği gereksinimleri de artıyor. WAN yeteneğini genişletmek, ağ yönetimi ve sorun giderme ile ilgili zorluklarla birlikte pahalı ve zor olabilir.
SD-WAN geleneksel olarak donanım tabanlı ağa göre avantaj sağlar. Eski WAN'lara göre yönetilmesi çok daha kolay olan ve temel olarak kontrol katmanını buluta taşıyan ve ağ yönetimini merkezileştiren ve basitleştiren bir ağ yapısı sağlayan bir yer paylaşımı mimarisi sunar. Bu yer paylaşımı tasarımı, yazılımın donanımdan soyutlanarak ağ sanallaştırmasına ve ağın daha esnek olmasına olanak tanır. MPLS maliyetlerini mümkün en yüksek bant genişliği ile en aza indirir. Ayrıca SD-WAN, BT'nin karmaşık ağların kontrolünü kolayca sağlamasına ve değişen iş gereksinimlerine daha hızlı yanıt vermesine yardımcı olur.
SD-WAN ürünleri, bu ağ sorunlarını çözmek için tasarlanmıştır. Geleneksel şube yönlendiricilerini, uygulama düzeyinde politikaları kontrol edebilen ve bir ağ katmanı sunan sanallaştırma araçlarıyla geliştirerek , daha düşük maliyetli, daha geniş bant genişliği sunan özel bir ağ gibi kullanılıp yönetilmesine yarar. Diğer yandan kurulum maliyetleri ve teknik gereklilikler tarafından bakıldığında teknik personelin de kurulum ve yönetim yükünü en aza indiren teknolidir. SD-WAN esneklik, hizmet kalitesi, güvenlik ve esnek dağıtım seçenekleriyle performans, basitleştirilmiş yönetim ve sorun giderme, ve çevrimiçi trafik yönetebilme özelliklerini bir arada sunmaktadır.
Gartner bir SD-WAN'ı dört gerekli özelliğe sahip olarak tanımladı:
- MPLS , Last Mile Fiber Optik Ağ veya 4G LTE ve 5G kablosuz teknolojileri gibi yüksek hızlı hücresel ağlar gibi birden çok bağlantı türünü destekleme yeteneği,
- Yük paylaşımı ve esneklik amaçları için dinamik yol seçimi yapabilme yeteneği,
- Yapılandırması ve yönetmesi kolay basit bir arayüz
- VPN'leri ve WAN optimizasyon denetleyicileri, güvenlik duvarları ve web ağ geçitleri gibi üçüncü taraf hizmetlerini destekleme yeteneği
(SD-WAN, şebekelere ve veri merkezlerine küresel ölçekte dinamik bağlanan bir teknolojidir. Bulut tabanlı kullanılan uygulamaların her geçen gün arttığı günümüzde kullanılan geleneksel geniş bant ağı WAN, bağlantıyı korumakta zorlanmaktadır. SD-WAN ise birçok WAN bağlantısını (XDSL, MPLS, Cellular ve fiber) aynı anda kullanabilir ve ayrıca bunu kullanıcıya tek bir internet bağlantısı veya VPN olarak sunarak hem verileri korur hem de IP-SEC şifrelemesiyle çözümlendirir.
SD-WAN Çözümlerinin Avantajları Nelerdir?
- Uzaktan ve ofisten çalışan kullanıcılara, geliştirilmiş uygulama performansı ve hizmet kalitesi avantajı.
- Hem düşük fiyata geniş bant kullanımı hem de mobil bağlantı kullanımıyla daha düşük WAN maliyeti avantajı.
- Ölçeklendirilmiş kapasite avantajı.
- Kullanılan uygulamalar ve veriler bulutlara taşındıkça WAN genelinde artan bağlantı güvenliği avantajı.
SD-WAN MİMARİ TÜRLERİ
- Kuruluş özellikli (premises-based) SD-WAN çözümleri, SD-WAN işlevselliğini elde etmek için yerinde yerleştirilen bir cihazı içerir. Kuruluşa özellikli SD-WAN'ler daha küçük, yerelleştirilmiş işletmeler için uygun maliyetli çözümler olabilir. Şirketinizin, her sitede gerçek zamanlı trafik şekillendirme gerçekleştiren bir SD-WAN kutusu (plug-and-play) var ve hepsi bu kadar.
- Bulut özellikli SD-WAN mimarisinde, çözüm bir bulut (sanal) ağ geçidine bağlanan yerinde bir SD-WAN kutusu sunmaktadır. Bu mimari ile şirketiniz, yalnızca önceden hazırlanmış bir mimarinin (diğer bir deyişle, gerçek zamanlı trafik şekillendirme ve çok devreli yük dengeleme / yük devretme) avantajlarından yararlanır; artı bulut uygulamalarınızın performansı ve güvenilirliği artar.
Bulut ağ geçidi, büyük bulut sağlayıcılarına (yani, Office 365, AWS, Salesforce vb.) doğrudan bağlanır ve bulut uygulamalarınızın performansında genel bir iyileşme olur. Buna ek olarak, şirketinizin Internet devresi bir bulut uygulaması kullanırken kesilirse, bulut ağ geçidi uygulama bağlantısını aktif tutar. Şirketinizde alternatif bir internet devresi varsa, SD-WAN, bulut uygulamasını anında şirketinizin alternatif Internet devresine yeniden yönlendirebilir ve tek bir oturumun kesintiye uğramasını engeller.
Yararları:
- Bulut ağ geçitleri, bulut uygulamalarının performansını artırır.
- Bulut ağ geçitleri, bulut uygulamalarının güvenilirliğini arttırır.
- Multi-devre / ISP yük dengeleme sağlanır.
- Gerçek Zamanlı trafik şekillendirme, tüm WAN uygulamalarının performansını arttırır.
- Bulut özellikli artı omurga SD-WAN, Bir ağ omurgası her zaman daha iyidir. Bulut özellikli SD-WAN eğer bir omurga üzerinden yapılırsa servis başka bir boyuta taşınır. Şirketinizin ofislerinde SD-WAN kutusu vardır. Bu ofisler internete bağlanmak yerine ISP’nin şirket ofislerine en yakın POP noktasına bağlanır ve genel omurga olarak ISP’nin fiber bağlantılı omurgası kullanılır.
Gerçek zamanlı ağ uygulamalarına sahip, ancak MPLS ağını tamamen atmak (maliyetleri azaltmak) isteyen, ancak gerçek zamanlı trafiğinin kamuya açık olan İnternet üzerinden %100 geçmesini istemeyen bir şirket (yüksek gecikme süresi, paket kaybı olması ve jitter korkusu) için en uygun çözüm bu mimari olacaktır.
Yararları:
- WAN trafiği öncelikle özel ağlarda geçer ve tüm ağ uygulamalarının, özellikle de gerçek zamanlı uygulamaların performansını artırır.
- Bulut ağ geçitleri, bulut uygulamalarının performansını arttırır.
- Bulut ağ geçitleri, bulut uygulamalarının güvenilirliğini artırır.
- Multi-devre / ISP yük dengeleme sağlanır.
- Gerçek Zamanlı trafik şekillendirme, tüm WAN uygulamalarının performansını arttırır.
- Daha iyi bağlantı yedekleme yaparak geliştirilmiş Felaket Kurtarma sağlanır.