Vlan (Virtual Local Area Network), sanal yerel alan ağı olarak tanımlanır. Birçok fiziksel cihazın gruplandırılarak aralarında iletişimin kurulmasını sağlayan güvenli bir ağ sistemidir. Çok sayıda aygıt ve cihazın kullanıldığı büyük şirketler VLAN teknolojisini kullanıyor. Bu ağ sistemi üzerinden şirketlerin veri güvenlikleri sağlanıyor ve oluşan trafiğin kontrolü yapılabiliyor. Şirketlerde VLAN yönetimi için BT elemanları görevlendiriliyor.
VLAN Türleri Nelerdir?
Sanal yerel alan ağı olarak isimlendirilen VLAN kullanım alanları ve gereksinimleri göre farklı türlerde geliştirilmiştir. Büyük şirketlerin yapılarına göre kullanılan VLAN türleri şunlardır.
- Data VLAN,
- Default VLAN,
- Native VLAN,
- Management VLAN,
- Voice VLAN,
Ağ sistemlerinin daha iyi kontrol edilmesi ve cihazlar arası standart trafiği taşımak için data VLAN yapılandırması gerçekleştiriliyor. Bu ağ sistemi üzerinden, ses ve video dosya trafiği aynı anda taşınabiliyor.
VLAN Kullanım Avantajları
Teknolojinin geliştiği ve tüm işlemlerin bilişim sistemleri üzerinden gerçekleştirildiği günümüzde birçok alanda VLAN yapılandırması kullanılıyor. VLAN kullanmanın sağlamış olduğu avantajlar şunlardır.
- Hassas verileri için güvenlik sağlaması,
- Şirket içi trafiğin yüksek performansta yapılması,
- Ağ yönetiminin kolay olması ve yüksek verimlilik sağlaması,
Ağ teknolojilerinin uyarlanabilir olması, veri trafiğini artıracaktır. Bu tüm şirketler için çok önemlidir ve verimliliklerinin artmasını sağlayacaktır.
VLAN Ne İçin Kullanılır?
Yerel alan ağı (LAN) üzerindeki aygıtların mantıksal olarak gruplandırılarak bir aygıt üzerinden yönetilebilmesi için VLAN kullanılır. VLAN yapılandırması, gruplama yapılan cihazlara arası haberleşmeyi sağlayacak ağın oluşmasını ve daha güvenli hale gelmesini sağlar. Şirketlerde birden fazla cihaz kullanıldığından veri güvenliğini sağlamak ve güvenlik önemlerini en iyi şekilde alabilmek için VLAN kullanılır.
Güvenlik Faydası
VLAN yapılandırmalarının en önemli avantajlarından birisi güvenlik kriteridir. Her şirketin verilere kendisi için çok önemlidir. Şirketler hassas verilerini ağ üzerinden koruyabilmek için VLAN yapılandırmasına ihtiyaç duyarlar. Şirket içi kullanılana network ağ güvenliği için çok önemlidir. Dışarıdan gelebilecek siber saldırıların engellenmesini sağlar. VLAN yapılandırması sayesinde şirket için sistemlere dışarıdan müdahale etmek zordur ve daha güvenli hale gelmesini sağlar. VLAN yapılandırmalarında farklı alanlara erişimler BT yetkililerini verecekleri yetkilendirmelerle yapılacaktır.