Geçmiş makalemizde sizlere sanallaştırmayı genel olarak anlatmıştık. Bu makalemizde ise Hypervisor katmanının ne olduğunu anlatacağız. Sanallaştırma ile ilgili makalemize ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://elfanet.com.tr/tr/main/article/sanallastirma-nedir/33
Hypervisor Nedir?
Resim 1: Hypervisor Nedir?
Hypervisor, sanal makinelerin oluşturulması, çalıştırılması ve düzenlenmesi konusunda gerekli olan bir sanal makine görüntüleyici yazılımıdır. Hypervisor tek bir istemci bilgisayarın kaynaklarını paylaştırarak birden fazla sanal makine oluşturmaya yarar. Kaynaklara örnek vermek gerekirse belleği, işlemciyi ve benzeri gibi bileşenleri verebiliriz.
Tüm hypervisorler işletim sistemi seviyesinde bileşenlere ihtiyaç duyar. Bunlara örnek olarak bellek yöneticisi, işlem zamanlayıcısı, giriş/çıkış (I/O) yapısı, cihaz sürücüleri, güvenlik yöneticisi, network yapısı ve benzeri gibi birçok örnek verebiliriz. Hypervisor belirlenen zamanda belirlenen makineye veya makinelere belirtilen kaynakların dağıtımını sağlar. Fiziksel donanım sistemin çalıştırma görevini üstlenmeye devam eder.
Piyasa üzerinde birçok Hypervisor seçeneği vardır. Açık kaynak kodlu ve kodu açık olmayan çözümler de bulunmaktadır. VMware sanallaştırma için popüler bir seçenektir. Beraberinde ESXi Hypervisor’ünü ve vSphere sanallaştırma platformunu sunar. Kernel Tabanlı Sanal Makine (KVM) ise Linux kernel’i üzerine inşa edilen açık kaynak kodlu bir Hypervisor çözümüdür.
Bu çözümlere ek olarak Xen ve Microsoft Hyper-V çözümlerinin de piyasadaki kullanımları azımsanacak düzeyde değildir.
Neden Hypervisor Kullanmalıyız?
Resim 2: Hypervisor altyapısı
Hypervisor’ı sistemdeki fiziksel kaynakları daha verimli kullanabilmek ve BT yapısının hareketliliğini artırabilmek için kullanmamız gerekmektedir. Bunlara ek olarak yer, enerji ve bakım gerekliliklerini de düşürmek için Hypervisor’ı kullanmamız gerekir.
Hypervisor Tipleri
Resim 3: Hypervisor tipleri
Sanallaştırma için kullanılan 2 farklı Hypervisor tipleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Tip 1: Tip 1 Hypervisor, ziyaretçi işletim sistemlerinin yönetimi için direkt olarak istemcinin donanımı üzerinde çalışmaktadır. İstemci işletim sisteminin ve kaynaklarının yerini alarak donanım üzerinde gerekli işlemleri çalıştırır. Bu Hypervisor tipi en çok kurumsal veri merkezlerinde ya da sunucu bazlı diğer ortamlarda kullanılır.
KVM, Microsoft Hyper-V ve Vmware vSphere çözümleri tip 1 şeklinde çalışmaktadır.
- Tip 2: Aynı zamanda istemci bazlı Hypervisor olarak adlandırılan tip 2 Hypervisor, geleneksel işletim sistemlerinde yazılım veya uygulama katmanı olarak çalışır.
Ziyaretçi işletim sistemlerini istemci işletim sisteminden soyutlayarak çalışır. Sanal makine kaynakları istemci işletim sistemine karşı ayarlanır.
Tip 2 Hypervisorler, kişisel bilgisayarında birden fazla işletim sistemi çalışmak isteyen kullanıcılar için idealdir. VMware Workstation ve Oracle VirtualBox tip 2 Hypervisorlere örnektir.
Hypervisorlerin Faydaları
Resim 4: Hypervisor katmanı
- Hız: Hypervisorler fiziksel sunuculara nazaran işletim sistemi kurulumlarını anında yapabilmektedir.
- Verimlilik: Fiziksel sunucu üzerinde birden fazla sanal işletim sistemi kurarak fiziksek sunucunun verimli kullanılmasını sağlar. Bunun peşinde ise bakım ve enerji maliyetleri düşürür.
- Esneklik: Hypervisorler sayesinde işletim sistemleri anında kurulup kaldırılabilmektedir. Ayrıca bu sanal işletim sistemleri çalışma faaliyetlerini donanım üzerindeki herhangi bir cihaza veya sürücüye ihtiyaç duymadan bunu yapar. (Ağ kartlarını kullanması gereken sanal makineler hariç.)
- Taşınabilirlik: BT birimi çalışma birimlerini, network’ü, belleği, depolama alanı ve işlem gören kaynakları kaynak gereken sunuculara anlık olarak taşıyabilir. Bir makineyi bir platforma ya da bir platformu başka bir platforma taşımayı kolaylaştırır. Uygulama, işlemlerini yürütebilmesi için sanal istemciden daha fazla kaynak talep ettiğinde sanallaştırma yazılımı sayesinde fiziksel istemciden sanal istemciye anlık olarak bir kaynak geçişi yaşanır.
Hazırlayan: Mihail Frolov
Kapak Tasarımı: Mutfak Yapım